tisdag 27 april 2010

Problemfomulering

Idag pratade vi om programmålen till Omvårdnadsprogrammet. Det är ganska stora mål så det är rimligtvis inte så svårt att få ämnet att rymmas inom programmålen. Läs mer om mål och syfte i tidigare inlägg.

Vi pratade också om att vissa ämnen är vanliga val just på Omvårdnadsprogrammet och flera elever har under senare år gjort projektarbeten om tunga ämnen som abort, kvinnomisshandel, adoption eller om barn som bor på barnhem t ex. Jag råder er till att försöka vara lite mer personliga i ert val av ämne och i största möjliga mån försöka undvika de allra vanligaste ämnesvalen.
____________________________

Vi började också gå igenom hur man gör för att formulera ett problem eller en frågeställning. Jag gav två exempel som är hämtade ur boken ABC i projektarbete av Sten Albertsson (Bonniers förlag, 2002).

Är man intresserad av t ex musik och tänker sig att producera en musikvideo som sitt projektarbete kan man ställa sig frågan: vilken typ av musik gillar ungdomar just nu? För att ta reda på det kan man intervjua ungdomar, låta dem besvara enkäter, kanske prata med en producent och/eller någon musiker. När man har fått in alla svar sammanställer man svaren och drar slutsatser av vad ungdomar verkar gilla. Utifrån svaren skapar man sedan en video som man tänker sig att ungdomar uppskattar.

Om man är intresserad av historia kan man tänka sig att man vill skriva om en speciell historisk händelse. Om man då väljer att skriva sitt arbete om t ex "Regalskeppet Wasa" så blir det gärna en uppräkning av fakta, d v s det finns ingen problemformulering eller fråga att besvara. För att det ska bli ett projektarbete gäller det att kunna ställa frågor som man vill få svar på:

Varför sjönk Wasa?
Hur levde man ombord på den tiden?
Hur byggdes Wasa?
Jämför dåtidens skepp med vår tids skepp. Hur har de utvecklats?
Hur bygger man en skalenlig modell av skeppet?

Därefter väljer man någon eller ett par huvudfrågor som man vill fokusera på i projektarbetet.
___________________________
I nästa inlägg ger jag några förslag på infallsvinklar som kan passa på Omvårdnadsprogrammet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar